RPSC 1st Grade GK & History Answer Key 9 January 2020 घोषित उत्तर कुंजी Utkarsh & Parishkar Coaching Question Paper Download


Utkarsh & Parishkar Coaching 1st Grade Answer Key 2020 Today GK Paper 3 Solution: Rajasthan Public Service Commission has conducted the  General Knowledge (GK) Group A Paper on 6th January 2020. Department will be released the official answer key through the online portal. Applicants can check the RPSC School Lecturer Answer Key 2020 Group A & B, Group C GK & History by Many private coaching institutes like Utkarsh Jodhpur, Arya Coaching Sikar, Global Shriram Competition Classes Sikar, Abhigyan, Parishkar Coaching Sankalp, Prayas Jaipur,. Candidates can also download the Question Paper Solution PDF from the official website. We are given the details of RPSC Answer Key for SET A, B, C, D here on this page.

Latest Update:- Today 1st Grade GK Group C Answer Key & Question paper Uploaded Here. Download Pdf it From the Below Links. जीके Paper 3 पेपर की उत्तर कुंजी यहाँ पर आप नीचे वीडियो में देख सकते हो

Parishkar 1st Grade Answer Key 2020 GK & History

Earlier the Rajasthan Public Service Commission has issued a recruitment notification of 5000 1st Grade Teacher vacancy. RPSC authority has conducted the 1st Grade Teacher examination on 3rd January to 13th January 2020. Students can check the School Lecturer Answer Key SET Wise here on this page. We are given the unofficial answer key released by coaching institutes on the same day of the exam. Students who participate in the GK Group B Paper 3rd & 6th & 9th January 2020 at various exam centers. Now all candidates are eagerly waiting for the 1st Grade Teacher Subjects like Hindi, Science, Sanskrit, English, Maths, Social Science Answer Sheet 2020. Here in this article, we are given the complete details & information about the RPSC GK Paper 3 Answer Key.

1st Grade Gk Paper 9 January 2020 Solution Video

Subject Name Question Papers Answer key Pdf Link
GK Group A DownloadHere Available Here
 Hindi Answer Key Download Here
Available Here
Sanskrit Download Here Available Here
GK Group B Download Here Available Here
Political Science Answer Key Download here Download PDF
Geography Download here Download PDF
Music Download here Download PDF
Biology ( Botony ) Download here Download PDF
Economics 8th January 2020 Download here
Physics 8th January 2020 Download here
GK Group C Available Soon Available Soon
History Available Today Available Today
English
Commerce
Chemistry
Sociology
Mathematics
Home Science
Punjabi
Drawing


Parishkar 1st Grade Answer Key 2020 Page 1 GK


Q 1.  लेख “मैं नास्तिक क्यों हूँ” लिखा गया था?

Ans:- भगत सिंह

Q 2. विश्व प्रशिध मिसोन मंदिर समूह दक्षिण पूर्व एशिया  के किस प्राचीन राज्य की धरोहर है ?

Ans:- चम्पा

Q 4. स्वराज पार्टी की स्थापना कब हुई-

Ans:- जनवरी 1923

Q 5. इनमे से किसने “एज ऑफ कंसेंट बिल (1891) का विरोध किया था- >>

Ans:- बाल गंगाधर तिलक

Q 6.  किस समाचार पत्र के माध्यम से विजय सिंह पथिक ने बिजोलिया किसान आन्दोलन को समूचे भारत में चर्चा का विषय बन गया था ?

Ans:- नवीन राजस्थान

Q 7. निम्नलिखित में से किन अफसरों की हत्या 15 अक्टूबर, 1857 को कोटा की विद्रोही राजकीय सेना ने की थी ?

Ans:- C & D मेजर बर्टन & कैप्टेन शोवेर्स

Q 8. स्वतंत्रता संग्राम के दौरान क्रांतिकारियों द्वारा की गई हत्याओ का सही काल कर्म क्या था ?

Ans:- 2 (D, A, C, B)

Q 9. इनमे से कौन सम्राट अकबर के दरबार में चित्रकारी के उस्ताद थे?

Ans:- ख्वाजा अब्दुस समद

11.  सुभाष चन्द्र बोश के बारे में निम्न में से कौन सा कथन सत्य है

Ans:-1 {B,C,D}

Q 12.  श्री वैष्णव संप्रदाय से निम्न में से कौन सम्बंधित है?

Ans:- वलाब्भाचार्य

Q 13.  गुप्तकाल का निम्न लिखित में कौन सा मंदिर मध्य प्रदेश में अवस्थित नहीं है |

Ans:- देवगढ का दसावतार मंदिर

Q 14.  अकबर ने किसको शिष्ट मंडल का अंतिम नेतृत्व करने के लिए प्रताप के पास भेजा, ताकि वह शांतिपूर्वक अधीनता स्वीकार कर सके

Ans:- टोडरमल

Q 15. निम्नलिखित में से किनके सुझाव पर दयानंद सरस्वती ने सार्वजानिक भाषणों में संस्कृत के स्थान पर हिंदी का प्रयोग करना आरम्भ किया था

Ans:- केशव चन्द्र सेन

Q 16. एक निश्चित कोड से CAT को SATC लिखा है DEAR और SEARD लिखा है  तो उसी कोड में SING को क्या लिखा जायेगा

Ans:- SINGS

Q 17.     P का पिता Q का बेटा है| M, P का पैत्रिक चाचा है और N, Q का भाई है| N का M से क्या सम्बन्ध है

Ans:- -चाचा

Q 19. निम् में से कौन सा द्विआयामी आरेख नहीं है

Ans:- बहुदंदीय आरेख

Q 20.  माध्य, माधियिका और बहुलक के मध्य एक प्रयोग सिद्ध सम्बन्ध है

Ans:- { माध्य – माधियिका=(1/2 {माधियिका -बहुलक )

Q 21. एक विद्यालय में 25 अध्यापक थे… ?

Ans:- 35 वर्ष

Q 23. एक घनाभ का आयतन 140 cubic centimeters है…?

Ans:- 64 सेमी

Q 24. एक बेलन की त्रिज्या और उचाई एक गोले की त्रिज्या के बराबर है… ?

Ans:- 243 π/2

Q 25. 27720 संख्या के विभिन्न अभाज्य भाजको की संख्या है ?

Ans:- 5

Q 26. इनमे से कौन सा शब्द शुद्ध नहीं है ?

Ans:- विवाहेत्तर

Q 27. इनमे से किस शब्द में उपसर्ग और प्रत्य दोनों का उपयोग हुआ है ?

Ans:- स्वच्छता

Q 28. निम्न में से किस विकल्प में विलोम शब्द युग्म है

Ans:- ऋत – अनृतं

Q 29. किस शब्द में गलत संधि विच्छेद का प्रयोग हुआ है

Ans:- पुत्रेष्णा

Q 31. Choose the correct preposition

They live …………… us  on the fourth floor

  • Besides
  • Under
  • Within
  • Below

Ans:- BELOW

Q 32. Choose the grammatically correct options:

If he were to reach the venue in time, he ………………..have to hurry up.

  • Would be
  • Will
  • Must be
  • Would

Ans:- WOULD

Q 33. Give the correct passive form of the given sentence.

“We saw them go out”

Ans:- They were seen to go out.

Q 34. Which option is not the antonym of “Obedient”?

Ans:- Dutiful

Q 35.  Choose the correct degree of the adjective

A Car’s price is usually …………. Than a bike’s price.

  • Lower
  • Cheaper
  • High
  • More expensive

Ans:- More expensive

Q 36.   26 September 2018, को आधार योजना और अधिनियम वाद में उच्चतम न्यायलय की पांचो न्यायधिशो की संविधान पीठ के निम्नांकित न्यायधिशो में से किसने बहुमत के निर्णय से असहमति दी?

Ans:- न्यायमूर्ति D. Y. चंद्रचूड

Q -37 . भारत के पुरातात्विक सर्वेक्षण के हालिया उत्खनन में, उत्तर प्रदेश के किस स्थान पर 2000 B.C.E की समाधिया खोजी गई ?

Ans:- सनोली

Q 38.  “Intertwind Lives” पुस्तक के लेखक / लेखिका कौन है !

Ans:- जयराम रमेश

Q 39.  उतरी सेंटिनल द्वीप जहाँ स्तिथ है !

Ans:- बंगाल की खाड़ी

Q 40 .  पुरुष हॉकी की 5वी एशियाई चैंपियंस ट्राफी 2018 का आयोजन जहाँ हुआ ?

Ans:- मस्कट

Q 41. यूनाइटेड किंगडम के 50 पौण्ड के नोट पर किस भारतीय वैज्ञानिक की तस्वीर छापने की शिफारिश की गई है !

Ans:- जगदीश चन्द्र बोश

Q 42. राजस्थान में “मुख्यमंत्री के महिला शाश्क्तिकरण हेतु सात सूत्रीय कार्यक्रम में” निम्नांकित में से क्या शामिल नही है !

Ans:- तलाक के लिए परामर्श

Q  43.   जनगणना 2011 कौन सा जनगणना सर्वेक्षण था ?

Ans:- 14वा

Q 44.  विराट कोहली के सम्बन्ध में निम्न कथनों पर विचार कीजिये ?

Ans:- कथन 1 सही है

Q 45. निम्न में से कौन सी एक फिल्म कल्पना लाजमी द्वारा निर्देशित नहीं है ?

Ans:- एक नजर

Q 46. निम्न में से किस तत्त्व की परमाणुकता एक होती है ?

Ans:- आर्गन

Q 47. भारत के निर्वाचन आयोग द्वारा कितने राजनितिक दलों को राष्ट्रिय दल के रूप में मान्यता प्रदान की गई है ?

Ans:-  7 (सात)

Q 48. राज्य सभा का पूर्ववर्ती सदन था ?

Ans:- काउन्सिल ऑफ़ स्टेट

Q 49. कोलिफोर्म जीवाणु कौन से मानव अंग में पाए जाते है !

उतर – आंत

Q 50. भारत का सर्वोच्य दर्जे का सिविल सेवक कौन है !

Ans:- मंत्रिमंडल सचिव

Q 52. एक सामान्य बालिका शिशु अपने X गुन्शुत्र प्राप्त करती है !

Ans:- अपने माता तथा पिता दोनों से

Q 53. संवेग का मात्रक है ?

Ans:-  {किलोग्राम –मीटर प्रति सेकंड }

Q 54. भारत के राष्ट्रपति का पद शासकीय प्रणालियों के किस संयोग को चरितार्थ नहीं करता है ?

Ans:- अध्यक्षात्मक एव गणतंत्रीय

Q 55. उच्चतम न्यायलय में न्यायधिशो की नियुक्ति हेतु संस्तुति करने से पूर्व, भारत के मुख्य न्यायमूर्ति को  उच्चतम न्यायलय के कितने  वरिष्ठतम न्यायधिशो से परामर्श लेना होता है ?

Ans:- 4 {चार}

Q 56.  SIERT Udaipur द्वारा किये गए  डाइट रैंकिंग  2017 के अनुसार, निम्न में से कौन सा डाइट प्रथम स्थान पर है ?

  1. डाइट नागोर
  2. डाइट अलवर
  3. डाइट पाली
  4. डाइट कोटा

Ans:-

Q 57. राजस्थान में विद्यालय एव अध्यापक शिक्षा के योजना निर्माण, क्रियान्वन एव मूल्याङ्कन के लिए सर्वोच्च शैक्षणिक संगठन है ?

Ans:- IASE Bikaner

Q 58. राजस्थान में न्यूनतम दैनिक तापान्तर कौन से महीनो में पाया जाता है ?

Ans:- जनवरी एव फरवरी

Q 59. स्थानीय स्तर पर “विद्यालय मानचित्र” तैयार करने के लिए विभिन्न कार्यो का सही क्रम है ?

Ans:-             प्रस्ताव >निदान > प्रक्षेपण

Q 62. एक EMIS के विकास का प्रथम चरण है ?

Ans:- डाटा आवश्यकताओ की पहचान

Q 63 निम्न में से किस किस समिति की अनुशंसा के आधार पर  SIERT Udaipur की स्थापना की गई थी ?

Ans:- मेहरोत्रा समिति

Q 64 विद्यालयों में “वियोजन की संस्कृति” के सन्दर्भ में निम्न में से कौन सा कथन सही नही है ?

Ans:- कोई भी विकल्प सही नही है

Q 65 गलत युग्म को चुनिए

खनिज खान
I चुना पत्थर कनोई
II मेग्नेसाईट सेन्द्रा
III पन्ना काला गुमान
IV बेंटोनाइट राजगढ़

Q 66. सेवाकालीन शिक्षक प्रशिक्षण हेतु, निम्न में से कौन सा जिला {CTE} “शिक्षक प्रशिक्षण महाविद्यालय” हन्तुन्दी के अंतर्गत नही आता है !

Ans:- कोटा

Q 67. निम्न में से किस जिले में 2011 में न्यूनतम बाल लिंगानुपात (0 से 6 वर्ष) अंकित किया गया !

Ans:-

Q 68. भारत में DISE  (District Information System for Education) का प्रथम प्रारूप निम्न में से किस वर्ष जारी किया गय

Ans:- 1995

Q 69. शिक्षा का अधिकार कानून 2009 के अनुसार यदि कोई विद्यालय केपिटेसन शुल्क लेता है, तब उसके लिए क्या दंड दिए जाने का प्रावधान है ?

Ans:- लिए गए प्रति व्यक्ति शुल्क के दस गुना  तक आर्थिक दंड

Q 70. भारत की प्रथम DIES परियोजना को निम्न में से किस इंटरनेशनल संस्था द्वारा वितीय सहायता प्रदान की गई थी ?

Ans:- यूनिसेफ

Q 71. केन्द्रीय बजट 2018-19 में “सर्व शिक्षा अभियान” को समाहित कर दिया

Ans:- समग्र शिक्षा अभियान

Q 72. निम्न में से कौन सा शिक्षा का अधिकार कानून  2009  के सन्दर्भ में सही नही है ?

Ans:- इसका भाग 14 प्रति व्यक्ति शुल्क संग्रहण का निषेध करता है

Q 73. निम्न में से कौन सा हेनरी फेयोल द्वारा किये गए “प्रबंधन के कार्य” में संहित नही है ?

Ans:- बजट निर्माण

Q 74. क्षेत्रीय शिक्षा संसथान अजमेर के सम्बन्ध में निम्न में से कौन सा कथन सही नहीं है ?

Ans:- इस संसथान में प्रवेश राजस्थान संयुक्त प्रवेश परीक्षा द्वारा किये जाते है ?

Q 75. निम्न में से कौन सा नगर पूर्व – पश्चिम कोरिडोर से जुडा नहीं है ?

Ans:- जयपुर

Page 2

First Grade GK Answer Key Page 2

More Questions Image Below

RPSC 1st Grade Teacher Exam 2020 Details

Name of Exam Authority Rajasthan Public Service Commission
 Job Type  State Government Jobs
 Name of Post  1st Grade Teacher (School Lecturer)
 No. of Vacancy  5000 Vacancies
 Date of Examination  3rd January to 13th January 2020
 Answer Key Status
 GK Group C Available Here
Official Website www.rpsc.rajasthan.gov.in

 School Lecturer Answer Key 9 Jan 2020 by Utkarsh Classes Jodhpur

The RPSC Commission is recently conducted the School Lecturer Examination for GK Paper Group A on 3 January 2020. Students appeared in GK Group B examination can check the answer key paper solution from the official website. Officials will be released the answer key within 4-5 days after the exam date. We are provided the answer key on the same day. Students can check the School Lecturer Answer key with Set A Set B Set C Set D.  The General Knowledge (GK) paper is common for all Groups. Department will be conducted the GK Paper for Group C on 9th January 2020 and for Group C on 9th January 2020. Now candidates can check the 1st Grade GK Answer Key 2020 from below links.

First Grade GK Answer Key Page 3 2020

Selection Process

▶Phase I – Written Examination (Paper I & Paper II)

▶Phase II – Document Verification

▶Phase III – Final Merit List

RPSC First Grade GK Group B Question Paper Download

There are 75 questions asked in GK Paper I. The GK Question paper was held for 150 marks.  In the GK Paper 15 Questions asked from History of Rajasthan and Indian History with special emphasis on Indian National movement, 20 questions asked from Mental Ability Test, Statistics (Secondary Level), Mathematics (Secondary Level), Language Ability Test: Hindi, English, 10 Questions from Current Affairs, 15 Questions from General Science, Indian Polity, Geography of Rajasthan and 15 questions asked from Educational Management, Educational Scenario in Rajasthan, Right to Education Act, 2009.

1st Grade GK & History Answer Key 9 January 2020 Online

All the candidates are informed RPSC 1st Grade Teacher GK Exam has completed on 4th January 2019 at 10:30 Am. After the examination exam, all the candidates started to look at their RPSC Teacher GK Answer Key 2020. We are suggested all the candidates’ authority will be announced the GK Officer Answer Key and Paper Solution within one week on the official web portal. The organization will allow candidates to raise and objection. If any candidates have any objection for the GK Paper Answer Key, then candidates can fill the online Objection form through an official web portal. The process of filling the objection form will be informed on the official web site starting and the last date will be notified as soon on the official web portal. So, all the candidates’ regular visit this web page.

How can download Today RPSC 1st Grade Answer Key 2020 Pdf

Step 1: First of all visit the official website of RPSC @www.rpsc.rajasthan.gov.in

Step 2: Check the home page and click on Candidate Information.

Step 3: Open the Answer Key tab in new page.

Step 4: Select Exam Year and exam name.

Step 5: Search the GK Group A Answer Key link and open it.

Step 6: Check Answer Key for set A B C D.

Step 7: Download Answer Key PDF and Save It.

Imp. UPDATE –  Rajasthan Public Service Commission has conducted the GK Group B paper on 09-01-2020. Candidates can check & download the RPSC 1st Grade Teacher GK Paper 2 Answer Key 9 January 2020 here. ( You need to keep visiting this page for the Schoool Lecture Paper Solution. etc.???

Important Links
Answer Key Status Available Here
Official Website www.rpsc.rajasthan.gov.in

Leave a Reply